Sayın Başkan, Merkez Heyeti Üyeleri, Denetleme Kurulu, Haysiyet Divani Üyeleri, sayın oda başkanlarım, değerli yönetici arkadaşlarım, kooperatiflerimizin değerli yöneticileri ve sevgili meslektaşlarım; Kütahya Eczacı Odası Yönetim Kurulu ve Kütahya ‘daki meslektaşlarım adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Konuşmama başlamadan önce değerli abimiz Ecz. Hasan Fehmi Altındaş başkanımı rahmetle anıyorum. Erzurumlu meslektaşlarıma ve hepimize başsağlığı diliyorum. Erzurum Eczacı Odası’ nın değerli yöneticilerine sevgili başkanın son anına kadar, en zor zamanlarında onu yalnız bırakmayarak, yanında durarak unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi bize hatırlattıkları için her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Öncelikle göreve geldiğimiz andan bu yana Yönetim Kurulumuz ve Odamızın tüm organları ile beraber meslekle ilgili her konuda varlığımızı gösterip katkı vererek iyi yapılan her şeyin yanında yer aldık, yetersiz yapılanların eksiklerini söyledik, yanlış yapılan her şeyin de karşısında durduk. Bundan sonra da Kütahya Eczacı Odası olarak mesleğimizin geleceği için çalışmaya devam edeceğiz ve bu duruşumuzdan asla vazgeçmeyeceğiz.
Değerlendirmelerimin başında TEB Başkanı Sayın Erdoğan ÇOLAK’ın dün yapmış olduğu konuşmaya değinmek istiyorum;
Sayın Başkan’ın dün Türkiye’ nin ilaç politikası üzerinde yaptığı değerlendirmeler ve birliğimizin bu konuda fikir ve katkı veren bir konuma gelmesi, yardımcı eczacılık ile ilgili popülistlikten uzak gerçekçi değerlendirmeleri ve gelecekteki eczaneler ve eczacılık ile ilgili planlama ve öngörüleri birliğimizin problemler ortaya çıktıktan sonra onu çözme anlayışından uzaklaşarak, Türkiye‘nin ilaç ve sağlık politikalarına katkı veren, geleceğin eczanelerini hayal eden bir noktaya geliyor olması mesleğim ve birliğim adına beni umutlandırdı.
Aşağıda dikkatlerinize arz edeceğim birkaç hususun ve bence problemin çözüme kavuşturulduğu takdirde hem birliğimizin daha güçlü ve kapsayıcı hem de daha etkin olacağını düşünüyorum.
Merkez Heyetimizin gerek protokol çalışmaları esnasında gerekse de mesleğimiz adına yaptığı diğer çalışmalarda Eczacı Odası Başkanlarımız ile daha fazla iş birliği ve iletişim içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu iletişim ve işbirliği Merkez Heyetimize güç katacaktır. Tam da burada sizlerle anektodu paylaşmak istiyorum.
14-15 Nisan tarihinde Kütahya Eczacı Odamızın ev sahipliğinde 15 Eczacı Odamızın katıldığı Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısını gerçekleştirdik. Bu toplantıya Merkez Heyeti ve diğer kurullardan tek katılımcı Kubilay Başkanımdı, huzurunuzda ona ayrıca teşekkür ediyorum. Bu toplantımızın ana gündem maddesi devam eden protokol görüşmeleriydi ve 15 Oda Başkanı hemen hemen tüm mesailerini protokol ile ilgili öneri ve fikir alışverişine ayırdı ve bu toplantının deklarasyonunun büyük bir kısmı bunları içeriyordu. Biz 15 Oda Başkanı ve 1 Merkez Heyeti Üyemiz daha çok uzun süre devam edeceğini düşündüğümüz protokol görüşmeleri ile ilgili birliğimize yol gösterici olduğunu düşündüğümüz ve üyelerimizin beklentilerini içeren deklarasyonu kaleme alırken TEB ‘in 1 gün sonra protokolü imzalayacağını ve bunu sosyal medyadan veya internet sitelerinden öğreneceğimizi bilmiyorduk.
Bu olay bize açıkça gösteriyor ki TEB Merkez Heyeti ile Oda Başkanlarımız arasında veya TEB Merkez Heyeti ile bazı Oda Başkanlarımız arasında iletişim eksikliği vardır. Bu iletişimsizlik birliğimizin temsil gücünü azaltmaktadır.
Bizler istenilen her alanda Merkez Heyetimiz ve diğer kurumlarımıza katkı sunmaya hazır olduğumuzu ifade ediyor ve iletişim kanallarının daha sağlıklı bir hal almasını talep ediyoruz.
İmzalanan protokol ile ilgili detaylara girmeden birkaç hususa değinmek istiyorum;
Bu protokoldeki ekonomik kazanımların eczanelerimizin beklentilerinden uzak olduğunu hepimiz görüyoruz fakat ben bundan ziyade gereksiz evrak ve iş yükünün azaltılması gerektiğini ve protokol imzalama sürelerinin Odalarımız ve eczanelerimizin iş yüklerini düşünerek daha geniş bir zamana yayılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda Merkez Heyetinin bir çalışma yapmasını talep ediyorum.
Kütahya Eczacı Odası olarak üzerinde çalıştığımız bir projeden kısaca bahsetmek istiyorum.
TEB Başkanımız Erdoğan ÇOLAK‘ın konuşmalarında ifade ettiği gibi geleceğin eczanelerini ve geleceğin eczacılarını planlamak ve buna göre bir çalışma içerisinde olmak zorundayız. Her platformda üniversite-sanayi işbirliği sıklık ile ifade ediliyor fakat üniversite-Oda işbirliği üzerinde çok fazla kafa yormuyoruz. Bizler Kütahya Eczacı Odası olarak Anadolu Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakülteleri ile yeni bir işbirliğine giderek eczacılarımızı fakülte yıllarına geri götürüp hem eczane ekonomisine katkı sağlayacak hem de mesleklerini daha zevkli yapacakları bir projeyi hayata geçiriyoruz.
Birliğimizin de katkılarıyla Oda binamıza bir adet uygulamalı teknoloji laboratuvarı ve bir adet derslik yapıyoruz.
Üniversite hocalarımız ile birlikte hem ilimizdeki doktorlarımıza hem de üyelerimize majistral reçeteler üzerinde önce teorik eğitimler verip , ilimizde çıkan majıstral reçete sayısını arttırmayı , daha sonra üyelerimizi gruplar halinde laboratuvar eğitimlerine alıp bu alanda üyelerimizin yeterliliklerini arttırmayı hedeflemekteyiz.
Henüz uygulamaya alamadığımız bu projemizin beklediğimiz verime ulaşmasını diliyor bir sonraki toplantıda mesleğimiz adına kazanımlarını sizlere anlatmayı ümit ediyorum.
Birlikte ve birlikle güçlü olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, mesleğimiz adına daha güzel günlerde buluşmak üzere hepinize iyi günler diliyorum.